Amstel Hotel overgenomen door financier ISIS

We hoorden het gerucht een maand geleden voor het eerst: de Qatari Investment Authority (QAI) aast op het Amstel Hotel. Volgens een tipgever is de overname rond, maar of we zo blij moeten zijn met de koper is een tweede. Met een beetje pech wordt het volgende congres van de ’Islamic State in Iraq and Bilad-Al Sham' (ISIS) in de Amstel Lounche of de Prof. Tulpkamer gehouden.

Staatsfonds van $170 miljard

Waarom denken we dat? Qatar is een golfstaatje met ruim twee miljoen inwoners. De emir, Hamad Bin Khalifa al-Thani doet het anders dan Nederland. In plaats van opbrengsten uit olie en gas aan uitkeringen en ambtenarensalarissen te verkwanselen, zoals Nederland dat doet, spaart hij ze op. Hij is de man die voor zijn land het WK voetbal van 2022 binnensleepte, hoewel hij nu bezig is de macht over te dragen aan zijn 34-jarige zoon.

In Qatar wordt er enkel de winst uit het staatsfonds uitgegeven door de overheid, dus dat groeit alleen maar. Het heeft nu een balanstotaal van $170 miljard en het bezit 12% van de aandelen in Barclays Bank, 3% in Shell en 17% in Volkswagen AG. Ook kocht het de Franse voetclub Paris Saint-Germain voor waarschijnlijk ongeveer €100 miljoen. Qatar is overigens een van de weinige, zo niet het enige land waar het nationaal inkomen per hoofd per jaar meer dan $100.000 bedraagt.

De koopziekte van QAI is nog niet over, want dochterbedrijf Katara Hospitality, dat enkel in hotels investeert, heeft zojuist het Amstel Hotel overgenomen. Dat blijkt uit de concernrelaties van het hotel in het handelsregister.

Terroristen financieren

Vinden we Qatar en Al-Thani dan alleen maar cool? Nee. Volgens de regering van Irak steunt Qatar openlijk de rebellen van ISIS in dat land en het naburige Syrië. Qatar en ISIS hangen beiden een extreme variant van de Soenitische islam aan. Met een beetje pech komt de nettowinst uit het hotel dus in de zakken van de zelfbenoemde Kalief Abu Bakr-al-Baghdadi terecht, de baas van ISIS. Twee jaar geleden doneerde Al-Thani overigens al een paar honderd miljoen aan Hamas.

Veel RPG’s en Humvees zal ISIS, overigens het rijkste terreurnetwerk ter wereld, daar echter niet van kunnen kopen. Het Amstel Hotel is vooral een prestigeproject en geen cash cow, blijkt uit de cijfers.Het hotel is verlieslatend. Het werd in het midden van negentiende eeuw door de Amsterdamse filantroop Samuel Sarphati neergezet, maar nu is het een speelbal geworden van een paar illustere rijken die het met moeite overeind houden.

In 2012 werd er nog een verlies gemaakt van €50.000, blijkens de cijfers, maar een jaar eerder was dat €1,35 miljoen. Het geaccumuleerde verlies bedraagt nu meer dan €21 miljoen. De enige reden dat het hotel nog draait is de agioreserve van €30 miljoen, en het feit dat de huidige eigenaar €27 miljoen aan leningen ter beschikking stelde.

Ghanim al-Saad bin Saad

Diens naam is Ghanim al-Saad bin Saad, een andere, zeer vermogende Qatari die nauwe banden heeft met het koningshuis. Samen met zijn zonen runt hij een groot investeringsfonds, waarvan de totale omvang niet in te schatten is.

Wel weten we dat bin Saad in staat was om meer dan €1,5 miljard in het Chelsea Barracks-project te investeren. Dat is een bouwproject voor rijke buitenlanders in London, dat met nogal wat controverse gepaard is gegaan. Waarschijnlijk is een substantieel gedeelte van het bedrag afkomstig van QAI.

Overigens gebeurt er in Frankrijk precies hetzelfde, volgens Le Figaro, maar dan met het Carlton Hotel in Cannes. Bin Saad koopt het hotel en schuift het door naar de emir. 

Intussen gaan wij naar het Amstel Hotel voor een verfrissend Jihad-biertje met een verse Fitna-bal.