Europa maakt nu ook uw zaad kapot, Arjen Lubach legt uit [Video]

We. Gaan. Er. Aan. Heeren.

Uw zaad, ons zaad, het gaat allemaal kapot!

En dat allemaal omdat het Europees octrooi-bureau vorige week spontaan heeft besloten dat ons gekoesterde kwekersrecht te weinig moppen oplevert vervangen wordt door (dure) patenten OP UW ZAAD!

Moestuintje
Hoog tijd om de moestuintjes van uw kroost te confisqueren, Monsanto staat namelijk aan de deur van Europa te bonken met hun groentezaad-octrooien. Oh ja, we hebben het hier dus over octrooien op zaden van tomaten, broccoli's en ander groenvoer dat u wellicht herkent uit de saladebar (die tent waar u op het Mahlerplein zo graag gezien wordt met uw duifje). En u kunt nu wel denken dat het u niet zoveel uitmaakt of uw tomaat is ontsproten uit Monsanto-zaad of zaad van eigen bodem, maar let u wel even op. In 2014 werd er in Nederland al voor meer dan 7 miljard Euro aan groenten geëxporteerd, dus ja heeren, dit is het grote en snelle geld.

Bron: Rabobank Cijfers & Trends, 30 maart 2015, Groothandel in groente en fruit
Bron: Rabobank Cijfers & Trends, 30 maart 2015, Groothandel in groente en fruit

Hebben we niet van ons zelf hoor
Hoe het allemaal precies in elkaar zit en wat de consequenties zijn mag de eloquente heer Arjen Lubach himself vertellen. Vanaf 09:50 min vertelt hij u nogal ehm... beeldend hoe dit octrooi een gezonde Nederlandse sector wel eens in een keer onderuit kan halen. Toch maar even een extra plakje komkommer op die boterham met kaas zometeen...