Dit is de witwasbank die zich vermomde als lingeriezaak [we hebben beeld]

Toegegeven, dat een farmaceutisch bedrijf zich plotseling transformeert tot een groothandel in damesondergoed had ergens wat bellen kunnen doen rinkelen..., maar het leek verder een flatteuse dekmantel voor de betere witwaspraktijk. Gisteren deed de politie 9 doorzoekingen op Curacao en 1 in Nederland, 6 aanhoudingen (waarvan 4 Nederlanders) werden verricht en een witwasoperatie van $150 miljoen werd opgerold. Ka-Tsjing! 

bron: versgeperst.com
bron: versgeperst.com
Hoe dan?
Al sinds 2004 zijn er strafbare feiten gepleegd door de club en sinds 2010 werden die ondergebracht in een n.v. die gevestigd is op Curacao, maar met een kantooradres in Amsterdam. In eerste instantie stond de zaak gerigistreerd als farmaceutisch bedrijf, maar al snel bedachten de aandeelhouders zich en zagen toch meer in de bustehouder-nering. Aangezien wij nog niet een directe bevestiging hebben om welke zaak het gaat, een overzichtje van 'mogelijke' verdachte zaken (en u kunt educated guess-en om welke zaak het gaat). 

bron: versgeperst.com
bron: versgeperst.com
Feitelijk gezien voorzag de lingeriebank waarschijnlijk vooral Venezolanen van illegale dollars, die zijn in eigen land weer voor woekerprijzen kunnen verkopen. In eerste instantie leken de opbrengsten vooral voort te komen uit "contante verkopen in de winkels". In realiteit verliepen de transacties via duitse Payment service providers, die winkeliers voorzien van betaalmogelijkheden zoals bankoverschrijvingen en creditcardbetalingen. Vervolgens werd het geld doorgesluisd naar rekeningen in de Verenigde staten, Curacao en *oh verrassing* Panama.

In beeld graag!
Hoe zo'n operatie er nu in de praktijk uitziet, vraagt u zich af? Gelukkig heeft het OM de beelden vrij gegeven. Naast stapels pinpassen en creditcards ook een heuse kluis met inhoud. En uiteraard het obligate shot van de detectives en de in beslag genomen contanten. Nou, gefeelsteerd hoor!