En u dacht dat de stoelen van Easyjet zuigen? [funniest JSF video]

Net toen u dacht dat er geen slechter excuus meer gevonden kon worden voor budgetoverschrijdingen bij het JSF programma, dook afgelopen week deze video op:

Het ziet er natuurlijk altijd spannend uit wanneer een schietstoel afgevuurd wordt, maar in het geval van deze F-35 test gaat er wel erg veel mis. Vooral voor de wat lichtere piloot is de kans groot dat hij (m/v), nog voor hij weer vaste grond onder de voeten heeft, het aardse heeft ingeruild voor het [vul hier het Walhalla van uw voorkeur in]. Het probleem is dat de schietstoel bij de lancering te ver naar voren kantelt. Dit, in combinatie met de enorme kracht die vrij, komt zorgt ervoor dat de nek van de crashtestdummies breekt.

Het budget van een badkuip
Het wil niet vlotten met de ontwikkeling van de volgende generatie gevechtsvliegtuigen. Nu snappen wij ook dat het hier high tech, high ingewikkelde shizzle betreft, maar anno 2015 hadden u en wij wellicht iets meer verwacht. Op dit moment heeft het JSF programma al meer dan $1,3 biljoen (US: trillion) gekost. Afhankelijk van het type vliegtuig is dat zo'n $100 miljoen per F-35...

De smoezen excuses voor de budgetoverschrijding tot nu toe kennen dan weer wel een brede variatie qua creativiteit:

  • Designfoutjes van verschillende aard.
  • Softwarefoutjes (de Apollo 11 had een processor met minder capaciteit dan uw smartphone, just sayin..).
  • Nederlandse boekhoudkunde (een half miljard extra vanwege een slechte grap met de euro-dollarkoers)

En nu mogen de schietstoelmakers van Martin-Baker weer terug naar de tekentafel vanwege hun schietstoel-des-doods. Het is nog niet duidelijk hoeveel extra tijd (dus geld) het gaat kosten, maar dat het in de miljoenen gaat lopen is zeer waarschijnlijk.

Nog wat positiefs te melden?
Er zitten toch nog een paar (2) voordelen aan de vertraging van het JSF-programma. Ten eerste kunnen wij en de rest van het journaille nog extra lang genieten van het mailcontact met Lockheed Martin's communicatiediva (haar woorden) Laurie Tortorello.

 Deze dame verblijdt ons toch minstens drie (!) keer per week met vriendelijke updates over het JSF programma.

Ten tweede kunnen we nog iets langer genieten van de eigen Twitteraccount van de F-35, met interessante testweetjes en vliegtuigpron. Tsja, ach...