Zo splitst u die vervelende ex-ambtenaar Giel Beelen een dikke boete wegens economisch delict in de maag

Waarom? Ten eerste omdat een armlastige overheid geen tonnen aan een plaatjesdraaier moet kiepen; als die echt zó goed is dat de gage terecht is, kan deze het prima in de markt verdienen dus dat gaat per definitie verkeerd. Ten tweede omdat het een vervelend mannetje is. 

Economisch delict
Leeswaarschuwing: dit is een topic voor de betere muggenzifter. Maar kloppen doet het wel. Giel Beelen pleegt een economisch delict en daar staat toch echt een straf op, met mogelijk een mooie boete tot gevolg. Dan krijgen we als samenleving nog wat terug van de miljoenen die Beelen bij elkaar heeft gegraaid. Hoe zit dat?

Beelen heeft een fiscaal en juridisch handig bv'tje tot zijn beschikking, Thirst-E Trust in Haarlem. Daar hoort een deponeringsplicht bij. Elk jaar moet Beelen een jaarrekening opmaken en opsturen naar de Kamer van Koophandel. Maakt een gewone burger een administratief foutje, dan achtervolgt de overheid haar of hem tot in het graf. 

Dat laatste mogen we overigens vrij letterlijk nemen: hier zien we een belastingambtenaar een graf in Weert schenden. Zodoende wilde hij kijken of de bloemen op het graf niet te duur waren, gegeven het inkomen en vermogen dat de inmiddels dode belastingplichtige bij leven nog had opgegeven. Als de bloemen vrij prijzig zouden zijn, had hij een haakje gevonden om de weduwe van de overledene te vervolgen en een hogere erfbelasting te laten betalen. De nabestaanden herstelden de schade die de fiscus aan het graf aanrichtte steeds, waarna de ambtenaar terugkwam voor nieuw 'onderzoek' naar 'belastingontduiking'. Uiteindelijk besloten de nabestaanden een camera te plaatsen en zodoende ontdekten ze wie zich schuldig maakte aan de morbide grafschennis: de eigen overheid. 

Met die belastingen - krankzinnig, naar marginale hoogte én illegale inningstechniek - financieren we ambtenaren zoals Beelen (tot 2017 in ieder geval). Dan mogen we van die ambtenarij dezelfde fascistoïde precisie verwachten als het gaat om de eigen bonnetjes, betreffende de miljoenen die ze aan belastinggeld binnenharken. En daar gaat het dus mooi mis. 

Fikse boete
Volgens artikel 394 van Burgerlijk Wetboek 2 heeft Geelen vijf maanden om een jaarrekening op te maken. Bij noodgevallen mag die termijn verdubbeld worden. Vervolgens hebben de aandeelhouders twee maanden om de cijfers vast te stellen, zoals dat heet. Daar kan hier geen sprake van zijn, omdat Beelen zowel directeur als enig aandeelhouder is van zijn bv. Dat zou weinig problemen met betrekking tot de communicatie moeten opleveren. 

Vervolgens heeft Beelen acht dagen om de jaarrekening vervolgens in te leveren, wat betekent dat de deponering van de jaarrekening over 2016 voor of in de tweede week van januari 2018 moet zijn afgerond. Lukt dat?

Nee dus. Het is ook geen incident, Beelen is herhaaldelijk te laat. Staat daar een straf op?

Jazeker, het is een economisch delict, dat de rechter met een beetje goede wil met een fikse boete kan belonen. Dat zou mooi zijn, komt er tenminste een beetje terug van de miljoenen die Beelen heeft gekregen. Hoe verzorgen we dit?

Ambtenaren
Elke lezer kan het Bureau Handhaving van de Belastingdienst op de overtreding attenderen, de contactgegevens staan online. Alle documenten die nodig zijn, treft u hierboven al aan. Vervolgens kan de fiscus het OM aan het werk zetten, dat de daadwerkelijke vervolging van Beelen ter hand kan nemen. Belangrijk: als het OM op de hoogte is van een economisch delict of een ander strafbaar feit, zoals hier, dat moet er vervolging worden ingesteld!

Zo makkelijk is het. Het is wachten op de dag dat we van deze stompzinnige grappen en grollen verlost zijn, helemaal als we er zonder instemming voor moeten betalen. Een marktpartij die slecht werk levert kunnen we links laten liggen, bij de overheid en diens ambtenaren is dat helaas onmogelijk.

Belt u zelf de fiscus even? Hoeven wij het niet doen.