Crisismeter: wat is het verschil tussen 2008 en 2018?

Vraag van een van de meest trouwe lezers die we hebben: wat is het verschil tussen 2008 en 2018? Daarmee wordt gedoeld op de onvermijdelijke conjuncturele teruggang, waarbij we een nieuwe crisis zullen krijgen. Als het nu fout gaat, dan hebben we de rommel van de vorige crisis nog niet opgeruimd. Of het in 2018 al begint is niet te zeggen, dus '2008 vs 2018' is waarschijnlijk wat voorbarig maar wat is er mis met een numerieke alliteratie?

Op een gegeven moment is de journalist oud genoeg om patronen te zien. Een kredietcrisis, die in de VS begint, omdat banken daar teveel hypotheken uitgaven, bij het frauduleuze af, waardoor instellingen failliet gingen toen een verslechterende conjunctuur voor werkloosheid zorgde waarna de overheid de boel met bakken belastinggeld moest worden gered waarna er een lange recessie volgde, in welk jaar gebeurde dat? Niet 2007. Dat was in 1987, de zogeheten Savings & Loans Crisis. Iedereen is het alweer vergeten, daarom konden we in herhaling vallen. 

Op dit moment leven we in de illusie dat het probleem weg is, omdat de centrale banken bijdrukken zodat de problemen vooruit kunnen worden geschoven. Daarmee zijn ze alleen niet weg. De vraag is daarom: hoe gaat de recente toekomst eruit zien? Wat gaat er fout in de komende crisis? Vanzelfsprekend gaat de Europese schuldencrisis weer opspelen, dat kan niet anders. En verder? Stuurt u uw hersenspinsels puntsgewijs - dus kort - naar tips@925.nl, dan gaan we er een overzichtje van maken.